Processed with VSCO with preset

Google je na svom ovogodišnjem I/O eventu koji se održao 17. maja pokazao šta nas čeka u novoj verziji Androida koji stiže krajem ove godine.

Spomenute su neke stvari za koje se znalo odprije kada je prvi build bio dostupan za preuzimanje, a iste možete pročitati ovde.

Možda ponajveći problem Androida jeste spor proces nadogradnje sistema, a to bi trebalo biti riješeno sa ´Project Treble´, dijelovi samog sistema će biti modularni, što bi trebalo ubrzati sam proces nadogradnji.

Sa dodatkom Smart Text Selection, dodirom na bilo koji dio teksta, nova verzija Androida će prepoznati da li se radi o nekoj ulici, i u tom slučaju čitava adresa će biti markirana, i pritom ćete dobiti iskočni prozirčić sa dodatnim opcijama kao što su prečac za Google Maps s kojom ćete moći tako brže i efikasnije odrediti sebi destinaciju, ili jednostavno kopirati željeni tekst. Isto tako vrijedi za broj telefona, ukoliko dodirnete tekst sa brojem, umjesto opcije za Google Maps, biće vam omogućena opcija za direktan poziv.

Google Playstore je sada dobio svoju protekciju. Google Play Protect će sada redovno skenirati listu instaliranih aplikacija na Storeu. Biće i vidljiva obavijest kada je izvršeno skeniranje te biće i mogućnost da postavite ukoliko želite da ručno skenirate u bilo koje vrijeme.

 

Nova stvar kod Androida O jeste i Notification Dots. Na ikonicama od aplikacija kada dobijete obavijest pojaviće se tačka, i dužim pritiskom na aplikaciju, otvoriće se prozorčić sa prikazom obavijesti, što znači nećete više morati posezati prstom za statusnu traku na vrhu. Ovo će se jako dobro pokazati u praksi kod telefona sa velikim ekranom.

Google će još poraditi na unaprijeđivanju ´ispod haube´ sa Android O obećavaju dva puta brže paljenje i unaprijeđenje perfomansi kod aplikacija.

I za kraj, Google navodi kako je Android dostigao brojku od čak dvije milijarde aktivnih korisnika mjesečno, i sa Androidom O, Google definitivno unaprijeđuje ovaj sistem čineći ga više sigurnijim, modularnim, štedljivijim za bateriju i stalnim nadogradnjama sa novim funkcijama.

Tokom konferencije pušten je i Developer Preview 2 build koji će biti dostupan samo preko OTA načinom nadogradnje. Ukoliko niste instalirali prvi build, morate se registrovati na Android O beta program, i nakon toga ćete moći dobiti pristup drugom Buildu.
Kao i prošli put, Developer Preview 2 je dostupan samo za Nexus 5x, 6P, Nexus Player, Pixel, Pixel XL, i Pixel C.

Podijeli