Apple je na svojoj WWDC konferenciji najavio novi iOS 11. Dosta se radilo na usavršavanju samog operativnog sistema. Vrijedi napomenuti kako se iOS 10 vrti na 86% Appleovih uređaja, za očekivati je da će isto biti i sa 11. verzijom iOS-a biti.

Kontrolni centar je prvi doživio unaprijeđenje u izgledu. Sada su ikonice bolje raspoređenje, sve kontrole će biti prikazane na jednoj stranici. Tu je i podrška za 3D touch preko koje otvarate dodatne opcije.

The new Files app finally brings basic file management to iOS. As well as on-device files, it also manages cloud ones – on iCloud, Dropbox, OneDrive and other services.

Konačno Apple uvodi Files aplikaciju, koja nije naravno ništa novo ili revolucionarno, nešto što Android ima još od samog početka, ali jako dobra aplikacija koja će pomoći pri lakšoj organizaciji fajlova i pronalaska istih.

Siri je sada pametnija, dobila je poboljšanja u vidu poboljšanja glasa. Što znači Siri kada bude ponavljala iste riječi, izgovaraće ih različitim tonom.

Naravno, unaprijeđenje kamere sa novom verzijom sistema nije izostavljeno. Apple uvodi novi format HEIF koji mjenja dosadašnji .JPEG. S novim formatom Apple je u mogućnosti da koristi dva puta bolju kompresiju, bez da se gubi na kvaliteti slike. Što znači, da ćete sa novim formatom uštedjeti više na prostoru jer će veličina jedne slike biti dva puta manja u poređenju sa .JPEG formatom.

Nadolazeći iPhone smarpthonei će podržavati novi video coding HEVC (High efficiency video coding) s kojim će imati dva puta bolju kompresiju. Apple obećava da ovo neće predstavljati nikakav problem sa kompatibilnošću s drugim uređajima.

App store je pretrpjela redizajn. Sada je podijeljena u dva dvijela – aplikacije i igre.
Ovo je prvi put da Apple radi na dizajnu App storea još od 2008. kada se prvi put pojavila u iPhoneu 3G.
Pored toga, tu je i nova sekcija ´Today´koja objedinjuje sve popularne aplikacije od Applea i developera.

 

 

Podijeli