Microsoft je nastavio širiti liniju svojih proizvoda. Pored Surface Pro i Surface Book uređaja, danas je predstavljen i Surface Laptop.

Kako su Surface Pro i Book hibridi, odnosno mješavine laptopa i tableta, Microsoft je odlučio pridodati pažnje korisnicima koji više preferiraju ´klasične´ laptope.

Sam Surface Laptop ne donosi nikakvu revoluciju, ali je definitivno ljepsi od ostalih Surface uređaja. Pri izradi je korišten aluminij, a dio oko tastature je obložen alkantara tkaninom. Uz to u ponudi su nove  boje kako ih Microsoft naziva: Platinum, Burgundy, Graphite Gold, i Cobalt Blue.

Što se samih karakteristika tiče, Surface Laptop će biti pogonjen Kaby Lake Intelovim i5 i i7 procesorima, interna memorija će varirati od 128GB do 512GB kao i RAM memorija gdje ćete moći birati izmedju 8GB , 12GB i

16GB.
Ekran je veličine 13.5 incha i posjeduje Microsoftovu PixelSense tehnologiju za bolji odziv. Od portova tu je Mini DisplayPort, ulaz za memorijske kartice, standardni USB 3.0 port, te Surface Connect magnetni port za punjenje samog Laptopa. Zanimljivo da je Microsoft odlučio da izostavi USB Type-C port, vjerovatno misleći kako je još rano za to.

Glavni čovjek za Surface odijel kaže kako je novi Surface Laptop 50% brži od MacBook Aira sa Intelovim i7 procesorom, koji je uz to još lakši težinom. Zahvaljujući novom pogonskom operativnom sistemu Windows 10 S i štedljivom hardveru, baterija može izdržati do 14.5 sati rada bez priključka na struju.

Surface Laptop će biti dostupan od 15. Juna, sa cijenom od $999 dolara za bazni model.

Podijeli