Microsoft je zvanično predstavio novi Surface Pro. Iako ne nosi broj 5 u imenu, riječ je o petoj generaciji tableta sa punokrvnim Windows 10 operativnim sistemom.
Novi Surface Pro dolazi sa profinjenijim dizajnom, boljim ekranom, hardverom, i novim dodacima vezanim za sam tablet.

Peta generacija Surface Pro dolazi sa 12.3 incha, 2736×1824 pixela rezoluciju, te PixelSense ekran sa 267 ppi i omjerom slike 3:2.

Tu je sada posljednja generacija Intelovih procesora – Kaby Lake Core m3, Core i5 te Core i7. Modeli sa Core m3 i Core i5 će biti tihi za rad, jer za iste neće biti potreban ventilator.

Osnovni model dolazi sa Core m3 procesorom, 4GB RAM memorije, te 128GB interne i Intel HD Graphics 620 grafičkim procesorm.

Model sa Core i5 procesorom dolazi sa dvije konfiguracije, prva sa 4GB RAM memorije i 128GB interne, odnosno 8GB RAM i 256 GB interne. Obe konfiguracije dolaze takošer sa Intel HD Graphics 620 grafickim procesorom.

Najjači model dolazi u tri različite konfiguracije, prvi izbor dolazi sa 8GB RAM memorijom, 128GB internom. Drugi izbor je 16GB RAM i 512GB internom memorijom. Najjača varijanta ima 16GB RAM memorije i 1TB interne. Navedene konfiguracije sa Core i7 dolaze sa Intel Iris Plus HD grafickim procesorom.

Od ostalog se izdvajaju po jedan USB 3.0 port, jedan Mini DisplayPort, MicroSDXC čitač memorijskih kartica, port za slušalice od 3.55mm, ali Microsoft je odlučio da izostavi Usb Type-C, ali su ostavili svoj Surface Connect koji služi za punjenje samog tableta.

Za razliku od prošlogodišnjih Surace Pro tableta, Microsoft je odlučio da izostavi Surface Pen iz pakiranja, tako da ćete sada morati naknadno platiti $99 za istu. Razlog ovog Microsoftovog poteza može biti jer su više ulagali u unaprijeđenje same olovke, tako da sada Surface Pen podržava i do 4096 razina pritiska, odziv je smanjen na 21 milisekundu.

U ponudi osim olovke, biće dostupan za kupovinu i Surface Dial dodatak kao i nova tastatura obložena Alkantara tkaninom kao kod Surface Laptopa,  biće ponuđeno u Platinum, Burgundy i Cobalt Blue bojama.

Početna cijena osnovnog modela iznosi $799

Podijeli