Danas je HTC konačno i zvanično prestavio svoj novi flagship smartphone U11, s kojim će konkurisati Galaxyu S8 i LG G6.

Novi HTC U11 nasljeđuje HTC 10, tako se pridružuje novoj seriji ´U´, a One serija koja je većinom bila rezervisana za flagship ili uređaje višeg ranga odlazi u prošlost.

HTC U11 dolazi sa 5.5incha ekranom, QHD rezolucije i Super LCD 5 Panelom. Za razliku od Samsunga i LG-ija, HTC je odlučio zadržati tradicionalni omjer slike 16:9.
Novi U11 pokreće Snapdragon 835 što je očekivano za jedan flagship. Tu je i RAM memorija od 4GB te interna od 64GB koju će biti moguće proširiti putem memorijske kartice.


HTC je odlučio ugraditi glavnu kameru sa 12mpx sa UltraPixel 3 tehnologijom, otvora blende f/1.7, sa dodatkom optičke stabilizacije, dvije LED bljeskalice i naravno podrška za snimanje u 4K rezoluciji. Slično Galaxyu S7 i S8, kamera podržava DualPixel autofokus, s čime bi za fokusiranje objekta trebale 0.03 milisekunde. Ugrađena su i 4 mikrofona, što znači da bi snimljen zvuk trebao biti mnogo čistiji.
Malo iznenađujući potez je taj što prednja kamera ima veću rezoluciju, 16mpx, moze snimati u 1080p rezoluciji.
Ravno iz kutije HTC U11 dolazi sa Android 7.1 operativnim sistemom. Tu je i certifikat IP67 što znači da je uređjaj otporan na vodu i prašinu. Kućište je izrađeno od stakla, sa ´Liquid design´ konceptom kojim HTC odbacuje metal.

Ono po čemu je novi HTC U11 poseban jeste Edge Sense tehnologija. Sa ovom tehnologijom primjerice ukoliko postavite za prečac za kameru, sve što je potrebno jeste da stisnete telefon i kamera će se pokrenuti, bez potrebe za dodatnom hardverskom tipkom, ili naknadnim otključavanjem telefona za ulazak u istu.
Pored kamere, moguće je postaviti gesturu i za poruke, tako da ukoliko ste u pokretu sve što treba jeste da stisnete telefon, i aplikacija za poruke će se pokrenuti i bićete u mogućnosti da pošaljete glasovnu poruku.

Od ostalih stvari što dolaze uz U11 ističu se USB-Type C preko čega ćete koristiti i slušalice, nažalost izostavljen je 3.5mm port. Baterija je kapaciteta 3000 mAh, što je danas neki minimum za sve flagshipe. Ali tu je i Qualcommovo brzo punjenje QuickCharge 3.0 što će pomoći da relativno brzo napunite svoj telefon.

U11 kreće u prodaju 9. Juna, po cijeni $649 odnosno nekih 1200 Konvertibilnih maraka bez poreza.

 

Podijeli